
Rossiu di Munte Γινιέτς
Οίνος Ερυθρός Ξηρός – Π.Γ.Ε. Μέτσοβο
Χαρακτηριστικά
Βαθύχρωμο με μοβ ανταύγειες. Στην μύτη κυριαρχούν τα τυπικά αρώματα της ποικιλίας συνδυασμένα ιδανικά με νότες δέρματος, γλυκών μπαχαρικών και κάφε. Στο στόμα είναι γεμάτο, με πλούσιες τανίνες και δομή που υπόσχεται μακρόχρονη παλαίωση.
Οινοποίηση
Εκραγισμός – έκθλιψη και εκχύλιση για 24 ημέρες. Κατά την διάρκεια της ζύμωσης γίνονται 2-3 διαβροχές την ημέρα. Η αλκοολική ζύμωση πραγματοποιείται σε θερμοκρασίες μεταξύ 20° και 30°C και αμέσως μετά το τέλος της εκχύλισης το κρασί οδηγείται για ωρίμανση σε δρύινα γαλλικά βαρέλια 300 λίτρων (Alliers, Light Tosting- Medium Toasting), όπου παραμένει με τις οινολάσπες για δύο μήνες τουλάχιστον με 3 battonages την εβδομάδα. Η ωρίμανση στο βαρέλι συνεχίζεται για ακόμη 21 μήνες.
Rossiu di Munte: Κόκκινο του Βουνού στην βλάχικη τοπική διάλεκτο
Προέρχεται από συγκεκριμένο αμπελοτεμάχιο στο Γινιέτς, όπου τα κλήματα Cabernet Sauvignon είναι φυτεμένα το 1958-59. Τα πρώτα κλήματα Cabernet Sauvignon που φυτεύτηκαν στην Ελλάδα.
Παραγωγή 300 κιλά το στρέμμα
Περιορισμένης κυκλοφορίας
Ποικιλίες
Συνοδεύει
Kυρίως κρέατα. Ταιριάζει ιδιαίτερα με μοσχάρι, ψητό ή μαγειρευτό με πλούσιες σάλτσες.
Βραβεία
-
Bronze Decanter Awards 2019Rossiu di Munte Γινιέτς 2014